BeBiS 8 Beta sürümündeki yeni besin grupları

(B) Ekmek grubu

Tam tahıl unundan ekmek çeşitleri

Ekmek (farklı çeşitler)

Beyaz ekmek çeşitleri

Kepek ilave edilmiş ekmek çeşitleri

Simit

Kuru ve sert ekmek çeşitleri

Mısır ekmeği

Yufka ekmeği

Bazlama

 

(C) Tahıllar ve tahıl ürünleri

Tahıllar

Un türleri

Pirinç

Bulgur

Karışımlı gevrek ve müsliler (şekersiz)

Karışımli gevrek ve müsliler (şekerli)

Mısır ürünleri (ekmek hariç tüm mısırlılar)

 

(D) Hamur ürünleri

Tuzlu, beyaz undan çörek, kraker, bisküviler

Tuzlu, tam undan çörek, kraker, bisküviler

Tatlı, beyaz undan çörek, kraker, bisküvi, gofret, kek

Kremalı yaş pasta

Tatlı, tam undan çörek, kraker, bisküvi, gofret, kek, pasta

Yufka

Beyaz undan hamur çeşitleri

Tam undan hamur çeşitleri

 

(E) Yumurta; Makarna çeşitleri

Yumurta türleri

Makarna çeşitleri

Tam tahıl unundan makarna çeşitleri

Makarnaların özel çeşitleri

 

(F) Meyve grubu

Küçük çekirdekli meyve türleri

Tek çekirdekli meyve türleri

Çilek, ahududu ve benzeri

Yabani meyve türleri

Tropikal meyve türleri

Turunçgiller

Üzümler

İncir, dut

Kuru meyve çeşitleri

 

(G) Sebze grubu

Yapraklı salata türleri

Yapraklı sebze türleri

Turpgiller ve yumru köklü sebze türleri (patates dışında)

Filiz ve pırasa türleri

Meyve benzeri sebze türleri

Domates

Taze baklagiller

Biberler

 

Kuru sebzeler

 

(H) Kabuklular; Tohumlular

Sert kabuklu kuruyemiş türleri

Fındık

Ceviz

Antep Fıstığı

Yer fıstığı

Yağlı tohum türleri

Filizlenmiş tohum türleri

Kuru baklagiller

Zeytin

 

(J) Vejetaryen besinler

Soya ürünleri

Soya sütü ve soya sütü ürünleri

Sebze turşuları

Sebze konserveleri

 

(K) Patates ve Mantar

Patates türleri

Patates ürünleri

Patates ile yapılan hazır yemekler

Nişastadan zengin bitki bölümleri

Kültür mantarı ve yabani mantar türleri

 

(L) Diyetetik besinler

Glutensiz besinler

Yüksek enerji ve lif içeren besinler

Tatlandırıcılı besinler (içecekler hariç)

Vitamin, mineral ile zenginleştirilmiş besin maddeleri

 

Düşük sodyumlu - yüksek mineral içeren besinler

 

(M) Süt ve süt ürünleri

M1 Süt

M2 Karışımli süt, yoğurt, kefir ve quark ürünleri

M3 Yoğurt

M4 Kefir

M5 Peynir ve kaşar çeşitleri

M6 Ayran

M8 Kaymak, krema, süt tozu ve yoğurt tozu

M9 Probiyotik ürünler

 

(N) Alkolsüz içecekler

İçme ve maden suları

Meyvalı içecek çeşitleri

Şekerli gazozlar

Kahve

Kahve benzerleri

Çay türleri

Meyvalı ve bitkisel çay türleri

Enerji ve sporcu içecekleri

Light içecekler

 

(P) Alkollü içecekler

Ortalama değerler ve tanımlanamayanlar

Bira

Şarap çeşitleri

Şarap benzeri içkiler, köpüklü saraplar

Likör çeşitleri

Rakı, cin, viski içkiler

 

(Q) Sıvı ve katı yağlar

Q1 Zeytin yağı

Q2 Findik yağı

Q3 Diğer bitkisel sıvı yağları

Q4 Katı margarin (toplam yag >70gr veya linolat kesiri <%50)

Q5 Yumuşak margarin (toplam yağ <60gr veya linolat kesiri >%50)

Q6 Diger bitkisel katı yağ çeşitleri

Q7 Tahin

Q8 Tereyağ ve tereyağdan ürünleri

Q9 Mayonezler ve diğer hayvansal yağ çeşitleri

 

(R) Baharatlar; Katkı maddeleri

Tuz

Toz baharatları

Sirke, esanslar, aroma maddeleri

Yardımcı maddeler, kabartıcı ajanlar, katılaştırıcı ve kıvam veren maddeler, çeşitli soslar (soya hariç)

Domates salçası

Biber salçası

 

Mayalar

 

(S) Şekerleme, çikolata, dondurma

Şeker

Dondurmalar

Şekerlemeler, bonbonlar

Helvalar

Çikolatalar, çikolata ürünleri, çikolatalı pralinler, kakao/kakaolu içecek tozu,

Bal

Pekmez

Pestil

 

Reçel, ekmeğe sürülebilen tatlı ezmeler

 

(T) Balık ve deniz ürünleri

Ringa, uskumru ve ton balığı türleri

Morina balığı türleri

Yan-yüzergiller

Som balığı türleri

Sazan balığı türleri

Levrek balığı türleri

Yengeçler, midyeler, karides

Balık ürünleri

Balık ile yapılan hazır yemekler

 

(U) Etler

Sığır eti bölümleri

Sığır eti parçaları

Dana eti bölümleri

Dana eti parçaları

Domuz eti bölümleri

Domuz eti parçaları

Koyun/kuzu eti bölümleri

Koyun/kuzu eti parçaları

Et ile yapılan hazır yemekler

 

(V) Yabani ve kümes hayvanları, sakatatlar

Diğerleri ve tanımlanamayan

Evcil hayvanlar (sığır, dana, domuz ve koyun dışında)

Yabani av hayvanlar (kuşlar dişinda)

Av kuşları

Kümes hayvanları

Evcil hayvanların sakatatları

Yabani ve kümes hayvanlarının sakatatları

 

(W) Sucuk, sosis

Sucuk

Sosis

Dana etinden salam

Konserve et

Pastırma, füme et

Tavuk etinden salam, sosis, jambon

 

X ve Y Gruplar Hazır yemekler ve Fast Food